Καταγραφή ήχου πριν από τον Edison

Αμερικάνοι επιστήμονες ανακάλυψαν καταγραφή ανθρώπινης φωνής που προηγείται κατά δεκαεπτά χρόνια της ανακάλυψης του φωνογράφου από τον Thomas Edison. Ένας σκοπός 10 δευτερολέπτων από το λαϊκό γαλλικό τραγούδι “Au Clair de la Lune” καταγραμμένος σε φωνοαυτογράφο, μια μηχανή εικονικής καταγραφής ήχου, από τον Γάλλο στοιχειοθέτη και επικασσιτερωτή Édouard-Léon Scott de Martinville αφαιρεί από τον Edison την πρωτιά για την καταγραφή ανθρώπινης φωνής.

sound450

Eικόνα 1. Φωνοαυτογράφος (Phonoautograph), συσκευή καταγραφής ήχου σε καπνισμένο από λάμπα λαδιού χαρτί, που εφηύρε ο Édouard-Léon Scott de Martinville το 1857 (Η εικόνα από την εφημερίδα The New York Times).

Η συσκευή του Scott περιλάμβανε ένα χωνί σε μορφή βαρελιού συνδεδεμένο με μία βελόνα, που σχημάτιζε κυμματομορφές σε χαρτί καπνισμένο με καπνό από λάμπα λαδιού. Η συσκευή αυτή δεν αναπαρήγαγε τον ήχο. Τις καταγραφές αυτές αναπαρήγαγαν με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, ερευνητές από το εθνικό εργαστήριο των ΗΠΑ Lawrence Berkeley, με επικεφαλής τον David Giovannoni, ένα αμερικάνο ιστορικό ήχου.

Ο Jonathan Sterne, καθηγητής στο McGill University του Μόντρεαλ, υποστήριξε ότι ο Scott πίστευε ότι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τον ήχο απλώς κοιτάζοντας την κυμματομορφή. Γεννημένος στο Παρίσι το 1817, ο Scott ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και όχι ένας επιστήμονας, ο οποίος εργάστηκε στο χώρο της εκτύπωσης και ως βιβλιοθηκάριος. Δημοσίευσε ένα βιβλίο στην ιστορία της στενογραφίας και θεώρησε προφανώς την καταγραφή ήχου ως επέκταση της στενογραφίας. Στα απομνημονεύματα του, που δημοσίευσε ο ίδιος το 1878, καταφέρθηκε ενάντια στον Edison ότι «οικειοποιήθηκε» τις μεθόδους του και παρερμήνευσε του σκοπούς του για την τεχνολογία. Ο στόχος του Scott, όπως υποστηρίχθηκε δεν ήταν αναπαραγωγή ήχου, αλλά “καταγραφή της ομιλίας.”

Όπως υποστηρίζεται από την εφημερίδα New York Times, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Edison γνώριζε το έργο του Scott, επίσης αυτό το ιδιαίτερο που κατάφερε ο Edison, δηλαδή η αναπαραγωγή του ήχου είναι κάτι που αναμφίβολα αποδίδεται στον Edison. Με την καταγραφή του ήχου επιτεύχθηκε για πρώτη φορά η παγίωση της ομιλίας στο χαρτί και έπαυσε να ισχύει η καθολικότητα της φράσης verba volant, scripta manent.

Παραπομπές

1. The New York Times, Researchers Play Tune Recorded Before Edison

2. Reuters, U.S. experts find oldest voice recording, from 1860 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s