Γλώσσα χωρίς λέξεις που εκφράζουν αριθμούς;

Ο καθηγητής της γνωσιακής επιστήμης στο ΜΙΤ Edward Gibson υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Cognition ότι μέλη της φυλής Piraha του Αμαζονίου (βορειοδυτική Βραζιλία) δεν έχουν την έννοια του ‘ενός’ ή οποιουδήποτε άλλου αριθμού στη γλώσσα τους, αλλά χρησιμοποιούν λέξεις που σημαίνουν ‘ορισμένος’, ‘περισσότερος’ για να εκφράσουν την ποσότητα.

Εικόνα 1 Άνδρας από τη φυλή Piraha που συμμετείχε στα πειράματα με βάση τα οποία οι καθηγητές του ΜΙΤ υποστηρίζουν ότι η γλώσσα τους δεν περιέχει αριθμούς (Φωτογραφία Edward Gibson)

Είχε θεωρηθεί ότι η καταμέτρηση είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων, ωστόσο υπάρχει σύμφωνα με τον Gibson η φυλή αυτή που αποδεικνύει το αντίθετο. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούν να μάθουν να μετρούν.

Είχε βρεθεί σε μελέτη του 2004 ότι η Piraha χρησιμοποιούν το ένα, το δύο και το περισσότερο για καταμέτρηση. Αυτή όμως η διαπίστωση καταρρίπτεται από την νεότερη έρευνα του Gibson όπου φάνηκε ότι στην πραγματικότητα δεν εκφράζονται αριθμοί αλλά σχετικές ποσότητες.

Από http://web.mit.edu/newsoffice/2008/language-0624.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s