Εισαγωγή χαρακτήρων IPA

Α. Με τα Σύμβολα του Microsoft Word.

Με τη χρήση των συμβόλων του λογισμικού Microsoft Word. Επιλέγουμε από Εισαγωγή από την Κορδέλα του Word (Ribbon) και στο δεξιό άκρο υπάρχει το κουμπί για την εισαγωγή Συμβόλων, όταν κάνουμε κλικ ανοίγει το πιο κάτω παράθυρο στο πάνω δεξιό άκρο επιλέγουμε «Επεκτάσεις IPA» για τα κανονικά σύμβολα του IPA ή Πλήκτρα Μεταβολής Διαστήματος για Διακριτικά. Ορισμένα σύμβολα που υπάρχουν σε γλώσσες όπως το [ð] μπορεί να χρειάζονται λίγο ψάξιμο (με τη χρήση της κάθετης μπάρας δεξιά μπορεί κανείς να κινηθεί πιο πάνω ή πιο κάτω).

Επίσης, υπάρχουν ακόμη δύο γενικές ομάδες στα Σύμβολα του Microsoft Word οι «Φωνητικές Επεκτάσεις» και οι «Συμπληρωματικές Φωνητικές Επεκτάσεις».

 

B. Με πληκτρολόγιο IPA

Με τη χρήση ειδικού πληκτρολογίου. Λέγεται κυπριακό μονοτονικό πληκτρολόγιο γιατί έχει και άλλα σύμβολα για τη γραφή διαλέκτων. Το πιο κάτω πληκτρολόγιο επιτρέπει την εισαγωγή των βασικών φθόγγων της Αθηναϊκής Ελληνικής και της Κυπριακής Ελληνικής (σύντομα ετοιμάζεται εκτεταμένο πληκτρολόγιο ειδικά για το ΙPA). Με κόκκινο φαίνονται τα σύμβολα του IPA και μπορούν να μπούνε πατώντας ταυτόχρονα το ALT + Σύμβολο.

 

Το πληκτρολόγιο είναι ο ευκολότερος τρόπος εισαγωγής χαρακτήρων ΙΡΑ για Ελληνικά και μπορεί να κατέβει από εδώ.

 

Γ. Με online πληκτρολόγια

Υπάρχουν ιστοσελίδες που επιτρέπουν την εισαγωγή χαρακτήρων IPA τα οποία μπορεί κανείς να κάνει copy-paste μέσα στο κείμενό του. Τα πληκτρολόγια αυτά μπορεί κανείς να τα βρει στις ακόλουθες διευθύνσεις:

 

http://weston.ruter.net/projects/ipa-chart/view/

http://rishida.net/scripts/pickers/ipa/

http://ipatrainer.com/user/ipawriter/

http://www.lfsag.unito.it/ipa/editor_en.html

 

Γ. Γραμματοσειρές

Οι τελευταίες εκδόσεις των windows vista και windows 7 έχουν σχετικά καλή υποστήριξη στο ΙΡΑ. Εξαιρετικά καλή είναι η επέκταση γραμματοσειρών όπως η Times New Roman αλλά και οι καινούργιες γραμματοσειρές Calibri και Cambria. Έτσι, δεν χρειάζεται να κατεβάσει κανείς κάτι άλλο, ωστόσο αν επιθυμεί να κατεβάσει τις πιο κάτω γραμματοσειρές:

  • Charis SIL, είναι μια διεθνής γραμματοσειρά από το SIL.
  • DejaVu fonts  η γραμματοσειρά έχει καλή κάλυψη του ΙΡΑ.
  • Gentium, μια πάρα πολύ καλή γραμματοσειρά και συστήνεται.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s